Brussel 23/1: Dit is dus wat er gebeurd is. Een fragment uit het relaas van Carine Knapen

Carine Knapen, de advocate van de familie van Jurgen Conings, stond ook op het podium tijdens de betoging te Brussel op 23/01/22. Zij doet haar verhaal hoe het écht verlopen is.

Deel dit artikel

Brussel 23/1: Dit is dus wat er gebeurd is. Een fragment uit het relaas van Carine Knapen

Dit is dus wat er écht gebeurd is; een fragment uit het relaas van Carine Knapen .

Wat je in de media weer niét leest

"Burgemeester Philippe Close heeft de manifestatie omstreeks 15u30 stil gelegd omdat er BUITEN het park rellen waren en aan de bestuurlijke politie de opdracht gegeven om het park met waterkanonnen en traangas meteen te ontruimen. Heel "toevallig" was dit net voordat het tweede luik van de toespraken met de Internationale sprekers zou beginnen. Tom Meert en ik hebben met de vertegenwoordiger van de politie gesproken. Ik heb gevraagd om het park af te sluiten en de manifestanten te beschermen. Dat werd geweigerd. Vervolgens heb ik gevraagd om ons nog een half uur te geven. Dit werd ook geweigerd. "Ik ben slechts een boodschapper" zei de man ".

"Het park moet van de burgemeester ontruimd worden, jullie kunnen kiezen, ofwel vertrekken jullie NU vrijwillig ofwel spuiten we jullie allemaal plat met waterkanonnen en traangas met nog een fikse boete er boven op". Omdat er geen zeggen aan was, hebben wij ons akkoord verklaard met de beslissing. De veiligheid van de deelnemers gaat voor alles. Ik ben het podium op gegaan, heb gewacht tot de zanger die een liedje aan het zingen was klaar was en heb dan het einde van de manifestatie aangekondigd, gevraagd om te vertrekken en geduid dat wie blijft dit doet op eigen risico.

We kregen echter niet de tijd om rustig te vertrekken

De waterkanonnen bleven vooruit rijden tot 50 meter van het podium waar dure (gehuurde) geluidsinstallaties stonden. We hebben met 30 man in 7 haasten het podium moeten ontmantelen om geen waterschade op te lopen. De voorzitter van de Duitste afdeling van WWD is met 3 man, met zijn armen hoog in de lucht (ten teke van overgave) naar voren gestapt met de bedoeling om de waterkanonnen te vertragen. Hij is letterlijk onderste boven gestraald door een waterkanon dat recht op hem gericht werd en heeft er een rugletsel aan overgehouden.

De bestuurlijke politie was extreem agressief tegen de vreedzame betogers. Er zijn mensen geklopt met matrakken omdat ze niet snel genoeg weg liepen naar de enige zij uitgang langs waar we nog buiten het park geraakten. Het geweld was totaal buiten-proportioneel. "Op de binnenring van Brussel (500m van de mars) verschenen plots uit het niets (zoals alle vorige keren) zo'n 20 tal zwart gekleedde hooligans met zwarte bandanas voor hun gezicht. Zij stapten samen met de gillets jaune uit Frankrijk voor ons uit. We hebben de stoet bewust ingehouden om een zekere afstand te scheppen en duidelijk te maken dat zij niet bij ons hoorden. Ik wist dat die kerels (net zoals alle vorige keren) herrie zouden schoppen en heb de politieagent in burger die op de kop van de stoet met ons mee liep (D.) uitdrukkelijk gevraagd om preventief maatregelen te treffen om de vreedzame deelnemers te vrijwaren.

We kunnen niets doen want ze hebben nog niets gedaan

Het werd geweigerd. "We kunnen niets doen want ze hebben nog niets gedaan" klonk het. En voorts: "Het zijn anarchisten, we kennen ze, we houden ze in de gaten". En daar moesten wij het mee doen. Herkenbaar patroon. Steeds hetzelfde scenario en steeds hetzelfde antwoord. Niet veel later liepen er plots 3 zwaar gebouwde kerels, volledig in het zwart met zwarte bandana voor het gezicht pal naast mij (ik liep voor de kop van de stoet om alles in de gaten te houden). Ik heb één van hen aangesproken met de vraag wat hij daar deed en waarom hij zijn gezicht volledig bedekte met een zwarte bandana. Hij negeerde mij. Ik bleef tegen hem praten waarop ik heb aangegeven dat ik hem zou blijven volgen en als hij ook maar één stap verkeerd zou zetten ik hem zou weten te vinden. Plots stapte hij weg van mij en ging pal naast de mediaploeg van VRT lopen! (voor de kop van de stoet stond het afgeladen vol pers verslaggevers uit tal van landen).

Stefan, hoofd van het veiligheidsteam (een teamlid met een fenomenaal geheugen) zei me: "Carine, die kerels waren ook inTerkamerenbos. Zij horen bij de VRT ploeg". Toen ik terug opkeek zag ik inderdaad de 3 "hooligans" met de reporter van VRT praten. Ik liet dit niet over mijn kant gaan en ben naar hen toegelopen en heb ze opnieuw aangesproken: "Ah zo, u bent van de pers, u komt hier verkleed als hooligan om te schijn te wekken dat er rellenschoppers mee lopen met de betoging!", waarop de geluidsman van de VRT lachend tegen me zei: "Ja, so what, dat mag toch?!"

Zo doen ze dat dus...