BREAKING. Russen veroveren AFU-bolwerk Soledar

Op 10 januari 2022, in de late namiddag, verklaarden officiële mediabronnen van de Russische Wagner PMC dat de vesting Soledar was veroverd door Russische eenheden. Soledar was een van de belangrijkste verdedigingspunten van de AFU in het oosten van Oekraïne. De stad herbergt de grootste zoutproductiefaciliteit van Europa, bericht Southfront.org. Evgeny Prigoggin, hoofd van de […] The post BREAKING. Russen veroveren AFU-bolwerk Soledar appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

BREAKING. Russen veroveren AFU-bolwerk Soledar

Op 10 januari 2022, in de late namiddag, verklaarden officiële mediabronnen van de Russische Wagner PMC dat de vesting Soledar was veroverd door Russische eenheden. Soledar was een van de belangrijkste verdedigingspunten van de AFU in het oosten van Oekraïne. De stad herbergt de grootste zoutproductiefaciliteit van Europa, bericht Southfront.org.

Evgeny Prigoggin, hoofd van de Wagner PMC, kondigde aan:

“PMC-eenheden van Wagner hebben het hele grondgebied van Soledar onder controle. Er is een ketel gevormd in het centrum van de stad, waar stadsgevechten plaatsvinden. Het aantal gevangenen zal morgen bekend worden gemaakt.
Ik wil nogmaals benadrukken dat geen andere eenheden dan die van de Wagner Cheka betrokken waren bij de bestorming van Soledar.”

Prigozhin zelf bevond zich ook in de gelederen van zijn strijders in Soledar.

Prigozhin en zijn soldaten staan bij het Salt Mine Museum, dat al dichter bij de westelijke rand van Soledar ligt, en bevestigen daarmee de volledige controle over de stad.

Momenteel is bekend dat de stad, voor het grootste deel inclusief het centrum, is bezet door aanvalsgroepen van Wagner PMC. De PMC-eenheden namen alle dominante hoogten rond de stad in, met inbegrip van de Yurchina-berg, en namen de toevoerwegen en buitenposten van de AFU onder vuur. Naar verluidt bevinden zich nog enkele honderden Oekraïense soldaten in de stad.

De stad wordt momenteel van resterende Oekraïense soldaten opgeruimd.

De actieve fase van de gevechten om Soledar duurde meer dan vier maanden, maar de verdediging van de Oekraïense strijdkrachten was bestand tegen reguliere legereenheden en zij werden vervolgens teruggetrokken uit de frontlinie. De Wagner Group had iets meer dan twee weken nodig om de stad direct in te nemen.

Bonus:

De generale staf van de strijdkrachten van Oekraïne negeerde het verlies van Soledar volledig en “vergat” het in het ochtendoverzicht te vermelden

De inname door Russische troepen van een van de belangrijkste verdedigingscentra van de Oekraïense groep in de Donbass wordt door Kiev volledig genegeerd; zowel het kantoor van de president van Oekraïne als het ministerie van Defensie hebben het verlies van Soledar niet vermeld. In het ochtendoverzicht van de generale staf van de Oekraïense strijdkrachten wordt deze stad niet eens genoemd, hoewel de vertegenwoordigers van het opperbevel gisteren dreigend hun monden opentrokken en de overwinning beloofden, ondanks het feit dat de eerste eenheden van de Oekraïense strijdkrachten het grondgebied van de stad begonnen te verlaten.

Dat Soledar onder Russische controle is gekomen, werd bekendgemaakt door de oprichter van Wagner PMC Evgeny Prigozhin, die de stad gisteravond persoonlijk bezocht. De gevechten in de stad gaan door, de stadsblokken worden ontruimd van de resterende deelnemers van de Oekraïense strijdkrachten die zich niet wilden overgeven. Benadrukt wordt dat alleen de “ijzersterke” Wagner deelnam aan de bestorming van de stad, er waren geen andere eenheden.

Op de ochtend van 11 januari 2023 kwam de stad Soledar dus onder controle van het Russische leger, maar dit feit wordt in Oekraïne genegeerd. Zelensky is het bestaan van deze stad gewoon “vergeten” en blijft iets rondbazuinen over de “overwinning van de werelddemocratie”, en in de samenvatting van de generale staf wordt er geen melding van gemaakt. Er zijn afgeslagen aanvallen in het gebied van Bakhmut (Artemovsk), maar niet over Soledar. Ze praten niet graag over nederlagen in Kiev, dus als er al een overwinning zou zijn, zelfs een kleine, dan zouden ze die zo opblazen dat ze in Washington versteld zouden staan.

Ene Arestovich gaf toe dat Soledar werd ingenomen door de Russen, maar zelfs hier komt het ons bekende voorvoegsel “maar” vaak voor in de “voorspellingen” van de adviseur van het hoofd van het bureau van Zelensky. Volgens hem hebben de Russen de stad ingenomen, maar daar hebben ze niets aan, want het was slechts een PR-campagne, die tot doel had te laten zien dat het Russische leger “in staat is steden in te nemen”. Dat wil zeggen, volgens Arestovich, nadat het Russische leger Mariupol, Lisichansk en vele andere steden had ingenomen, kon het Kiev niet overtuigen van een dergelijk vermogen, Soledar moest ook worden ingenomen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

“Krankzinnige Poetin”: Het misinformatiespel van de GlobalistenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post BREAKING. Russen veroveren AFU-bolwerk Soledar appeared first on Frontnieuws.