Bloomberg: Europa’s ergste energiecrisis is nog maar net begonnen

Het enige goede nieuws voor de EU is dat de energieprijzen de afgelopen drie maanden sterk zijn gedaald. De kosten van aardgas zijn gedaald tot ongeveer 135 euro (141,14 dollar) per MWh. Tijdens de piek in augustus bedroeg dit bedrag 350 euro. De elektriciteitsprijzen in Europa zijn in dezelfde periode meer dan gehalveerd, schrijft Reporter. […] The post Bloomberg: Europa’s ergste energiecrisis is nog maar net begonnen appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Bloomberg: Europa’s ergste energiecrisis is nog maar net begonnen

Het enige goede nieuws voor de EU is dat de energieprijzen de afgelopen drie maanden sterk zijn gedaald. De kosten van aardgas zijn gedaald tot ongeveer 135 euro (141,14 dollar) per MWh. Tijdens de piek in augustus bedroeg dit bedrag 350 euro. De elektriciteitsprijzen in Europa zijn in dezelfde periode meer dan gehalveerd, schrijft Reporter.

Bovendien slaagde de EU erin haar gasreserves bijna volledig op te bouwen, en een van de warmste herfstseizoenen ooit verminderde het verbruik aanzienlijk. Maar dit is nog maar het begin, de crisis is nog niet voorbij, maar nog maar net begonnen. De echte test ligt in het verschiet voor Europa, aldus Bloomberg-columnist Javier Blas.

De daling is echter niet zo significant, waarschuwt de auteur. Het gaat immers ook om het cumulatieve effect. Het gaat er niet alleen om hoe hoog de prijzen de markt domineren, maar ook hoe lang ze exorbitant blijven. Het lijkt erop dat de periode van hoge prijzen heel lang zal duren. Dit alles stemt niet optimistisch voor wie de zaken echt bekijkt.

“En het koude seizoen is net begonnen. De astronomische winter is begonnen op 1 december. De meteorologische winter begint pas op 21 december. Er liggen meer dan 100 koudste dagen van het jaar in het verschiet. En niemand weet zomaar of het seizoen normaal, zacht of zeer koud zal zijn,” schrijft Blas.

De markt is gedestabiliseerd, verbrijzeld en heeft geen vertrouwen meer. Het probleem is dat het energieklimaat zo krap is dat slechts een paar graden Celsius of een paar windstille dagen Europa, dat met stroomuitval kampt, doen twijfelen of het continent de winter wel kan overleven. Die paar graden scheiden de catastrofe.

De realiteit is dat de energieprijzen extreem hoog blijven, het continent is overgeleverd aan de genade van het weer, de kosten van subsidies stijgen in een onhoudbaar tempo en bedrijven waarschuwen voor de deïndustrialisatie van Europa. De ergste crisis in de geschiedenis van de EU is dus nog niet voorbij, hoogstwaarschijnlijk begint hij pas, concludeerde Blas.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Duitsland’s mislukte experiment met “opgeslagen” aardgas en LNGVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Bloomberg: Europa’s ergste energiecrisis is nog maar net begonnen appeared first on Frontnieuws.