AstraZeneca onthult wat bloedstolsels veroorzaakt na haar prik

Vaccin werkt als een magneet en trekt bloedplaatjes aan die het lichaam aanziet voor een bedreiging en aanvallen.

Deel dit artikel

AstraZeneca onthult wat bloedstolsels veroorzaakt na haar prik

Wetenschappers denken dat ze het mysterie hebben opgelost achter de uiterst zeldzame bloedstolsels veroorzaakt door het Oxford-AstraZeneca-vaccin.

Een team van internationale experts, waarbij onderzoekers van AstraZeneca betrokken zijn, zegt dat in een zeer klein aantal gevallen - ongeveer één op 100.000 in het VK - het vaccin een kettingreactie kan veroorzaken die ertoe leidt dat het lichaam zijn eigen bloedplaatjes verwart met fragmenten van virus.

Het Britse vaccin heeft naar verluidt ongeveer een miljoen levens van Covid gered en vormde de ruggengraat van de eerste introductie van het VK eerder dit jaar, waardoor het het meest gevaccineerde land in het Westen werd.

Maar bezorgdheid over stolsels zag de beperking ervan in het VK onder de 40 jaar in het voorjaar en leidde ertoe dat de vaccins van Pfizer en Moderna de voorkeur kregen voor jonge volwassenen en als boosters. Het was ronduit verboden in veel Europese landen en de VS besloten geen enkele dosis te kopen.

De Britse regering heeft een noodsubsidie ​​gegeven aan een team van wetenschappers onder leiding van de Universiteit van Cardiff om het stollingsfenomeen te onderzoeken.

Ze ontdekten dat de schil van het vectorvaccin – het verzwakte verkoudheidsvirus dat wordt gebruikt om cellen te leren hoe ze Covid kunnen neutraliseren – soms werkt als een magneet en bloedplaatjes aantrekt, een eiwit dat in het bloed wordt aangetroffen.

Om redenen die de wetenschappers nog steeds onderzoeken, ziet het lichaam deze bloedplaatjes als een bedreiging en produceert het antilichamen om ze te bestrijden. De combinatie van de bloedplaatjes en de samenklontering van de antilichamen leidt tot de vorming van gevaarlijke bloedstolsels.

Maar ze benadrukken dat dit uiterst zeldzaam is, met slechts 426 gevallen in het VK die tot nu toe de gevallen hebben geregistreerd van ongeveer 50 miljoen doses van het vaccin, wat overeenkomt met minder dan één op 100.000. De bijwerking is in verband gebracht met 73 sterfgevallen in het VK.

Onderzoekers doen nu verder werk om meer te weten te komen over het proces dat deze stolsels veroorzaakt en of het vaccin kan worden aangepast om dit risico te verminderen.