Amerikaanse wapens voor Oekraïne: Europa moet betalen, Amerika verdient er goed aan

De VS heeft een slim bedrijfsmodel opgezet dat eens te meer zijn twijfelachtige rol in het conflict tussen Oekraïne en Rusland aantoont: in tegenstelling tot de Europese wapengeschenken worden hun wapens aan Oekraïne niet gratis geleverd of direct pro forma verkocht, maar “geleased” aan Kiev – met het kleine minpuntje dat de Europeanen de leasetermijnen […] The post Amerikaanse wapens voor Oekraïne: Europa moet betalen, Amerika verdient er goed aan appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Amerikaanse wapens voor Oekraïne: Europa moet betalen, Amerika verdient er goed aan

De VS heeft een slim bedrijfsmodel opgezet dat eens te meer zijn twijfelachtige rol in het conflict tussen Oekraïne en Rusland aantoont: in tegenstelling tot de Europese wapengeschenken worden hun wapens aan Oekraïne niet gratis geleverd of direct pro forma verkocht, maar “geleased” aan Kiev – met het kleine minpuntje dat de Europeanen de leasetermijnen mogen betalen.

Onlangs nog verklaarde Wolfgang Grupp, het hoofd van de in Burladingen gevestigde kledingfabrikant Trigema, in een interview dat de VS “de enige winnaar” was van de oorlog in Oekraïne. Dat hij niet helemaal ongelijk heeft, blijkt uit het feit dat mensen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zich nu al zorgen maken dat Oekraïne niet langer in staat zal zijn de waanzinnige hoeveelheid wapens te betalen die het van Amerika ontvangt, bericht

Maar dat zal niet gebeuren: want uiteindelijk draagt de EU het aansprakelijkheidsrisico – en de lopende kosten. In september vonden in de marge van de Algemene Vergadering van de VN verschillende bijeenkomsten plaats waarbij vertegenwoordigers van de VS en de Oekraïense premier Denys Shmyhal druk uitoefenden op de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, om Brussel zover te krijgen dat het 3,5 miljard euro per maand aan Kiev zou overmaken.

Subsidies en leningen vanuit Washington’s positie zeer welkom

Expliciet moet dit gebeuren zodat de Oekraïense regering op haar beurt de Amerikaanse wapens kan betalen. Volgens Schmyhal moet dit “zo snel mogelijk” gebeuren. Subsidies en leningen zijn ook welkom.

Van de negen miljard euro die de EU Oekraïne had beloofd, is blijkbaar slechts één miljard uitbetaald; nog eens vijf miljard zou voor eind september binnenstromen, de rest voor het einde van het jaar. Amerikaanse functionarissen gaven de EU het sluwe advies dat het beter zou zijn het geld niet als leningen maar als niet-terugvorderbare subsidies te geven. Daartoe moet een mechanisme worden opgezet dat automatisch geld in de Oekraïense begroting pompt.

Huur- en leenrecht als model

De Oekraïense begroting wordt momenteel bedreigd door het verlies van doorvoervergoedingen voor mislukte gasleveringen, die het Russische staatsbedrijf Gazprom weigert te betalen. Dit is de reden voor een juridisch geschil voor een arbitragehof, dat Rusland echter niet erkent. Zodat de VS zich geen zorgen hoeven te maken over hun geld, wordt de EU nu geacht de liquiditeit van Oekraïne te garanderen. De wapenleveranties van de VS vinden plaats op basis van een lease- en leenwet, die gebaseerd is op een overeenkomst die vergelijkbaar is met de overeenkomst die de VS in 1941 met Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie sloot.

Concreet betekent dit dat de geleverde goederen officieel slechts worden uitgeleend of geleased en aan het einde van de oorlog moeten worden teruggegeven. Aangezien ze echter meestal vernietigd of beschadigd zijn, hebben ze geen waarde meer.

Hulpgeld dreigt naar dubieuze kanalen te sijpelen

Vanwege de gigantische corruptie in Oekraïne vreest de EU echter terecht dat het geld naar dubieuze kanalen zal doorsijpelen. Amerikaanse congresleden hebben ook opgeroepen tot strengere controles op wapenleveranties.

Maar uiteindelijk zal de EU zeker betalen – en de VS zullen een enorme deal sluiten, Oekraïne, dat even corrupt als verarmd is, zal massaal worden herbewapend, en een berg wapens en geld zal verloren gaan. Zo niet veel meer.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

West-Europa staat nu voor “TOTALE FINANCIËLE INEENSTORTING” – deskundigen en analisten luiden dringend de alarmklokVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Amerikaanse wapens voor Oekraïne: Europa moet betalen, Amerika verdient er goed aan appeared first on Frontnieuws.