Amerikaanse burgers ontevreden over bezoek Zelensky aan Washington

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky kwam op 21 december aan in Washington, zijn eerste persoonlijke reis sinds het begin van de Russische speciale militaire operatie in februari. De ontmoeting tussen de neonazi-leider en zijn belangrijkste sponsor ging over onderwerpen als strategie, energie en militaire steun. Westerse media juichten de gebeurtenis toe en prezen de samenwerking […] The post Amerikaanse burgers ontevreden over bezoek Zelensky aan Washington appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Amerikaanse burgers ontevreden over bezoek Zelensky aan Washington

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky kwam op 21 december aan in Washington, zijn eerste persoonlijke reis sinds het begin van de Russische speciale militaire operatie in februari. De ontmoeting tussen de neonazi-leider en zijn belangrijkste sponsor ging over onderwerpen als strategie, energie en militaire steun. Westerse media juichten de gebeurtenis toe en prezen de samenwerking tussen Biden en Zelensky, maar onder gewone burgers in de VS zijn er steeds meer negatieve meningen over dit partnerschap, schrijft Lucas Leiroz.

Dagen voor de aankomst van Zelensky in de Amerikaanse hoofdstad besprak de lokale pers met enkele inwoners hoe de publieke opinie de situatie beoordeelde. Bij veel gelegenheden is zware kritiek geuit op het huidige beheer van de Oekraïense crisis. In feite lijken de Amerikanen ontevreden over de manier waarop Biden zijn steun aan Kiev aanpakt, terwijl ze Zelensky zien als een soort “bedelaar die om aalmoezen vraagt” – in de woorden van een van de geïnterviewden.

Zo verklaarde een burger aan de lokale media: “Hij (de Oekraïense president Volodymyr Zelensky) denkt dat het zijn laatste kans is om 100 miljard dollar extra te scoren voordat het Congres van eigenaar verandert. Je weet maar nooit”. In dezelfde geest zei een ander: “De persoon van het jaar die helemaal naar een ander continent reist om meer Amerikaans belastinggeld te vragen tijdens een recessie en een recordhoge inflatie”. Een andere burger merkte sarcastisch op dat Zelensky “naar de VS zou komen om zijn Amerikaanse staatsburgerschap te bevestigen”, en voegde eraan toe: “Of misschien om te kijken naar onroerend goed in Beverly Hills of Martha’s Vineyard. Of allebei. Met al het geld dat we hem gestuurd hebben kan hij zich het beste veroorloven”.

Deze ontevredenheid van het Amerikaanse volk over Biden’s steun aan het Oekraïense neonazi-regime is inderdaad niets nieuws. De miljardenpakketten voor militaire steun aan Kiev hebben woede opgewekt onder de bevolking, omdat ze wijzen op een duidelijke prioriteit van de regering-Biden bij het bijstaan van buitenlandse regimes, terwijl de lokale bevolking in steeds slechtere economische omstandigheden blijft verkeren, vooral met de huidige inflatiegolf, die historische records heeft bereikt – naast de verschillende niet-economische sociale problemen, zoals polarisatie, separatisme en de intensivering van politieke spanningen. Het is duidelijk dat de Oekraïense dictatuur meer in het belang is van de Amerikaanse regering dan van het welzijn van de burgers zelf, wat collectieve verontwaardiging opwekt.

Deze reis van Zelensky diende echter om de voorkeur van de Amerikaanse regering voor het Oekraïense regime nog duidelijker te maken. Tijdens de gezamenlijke conferentie kondigde Biden het zoveelste militaire hulppakket aan, ter waarde van meer dan 1,85 miljard dollar, met onder meer het Patriot-raketsysteem. Zelensky sprak bij die gelegenheid ook, bedankte voor de Amerikaanse steun en maakte duidelijk dat er geen vredesakkoord met de Russische Federatie zal komen, waaruit blijkt dat hij vastberaden is in zijn onhaalbare doelstelling om de troepen van Moskou te verdrijven uit het hele grondgebied dat hij als “Oekraïens” beschouwt – waaronder de vier oblasten die onlangs in Rusland zijn geïntegreerd, en de Krim.

Uiteraard is er geen realistische kans dat de Oekraïense plannen zullen werken. Kiev is militair gedeeltelijk geneutraliseerd, omdat Rusland voortdurend de energie-infrastructuur van het land bombardeert en enkele van de belangrijkste aanvoerlijnen afsnijdt. Neonazi-troepen proberen te reageren, maar de meeste van hun aanvallen beperken zich tot de laffe daad van het bombarderen van civiele en gedemilitariseerde gebieden in Donbass, zonder dat Kiev de afgelopen weken echte militaire winst heeft geboekt.

Bovendien hebben Amerikaanse militaire analisten onlangs hun scepsis geuit over de mogelijkheid dat het Patriot-raketsysteem een soort “game-changer” in Oekraïne zou zijn , aangezien Kiev al over soortgelijke wapens beschikt en deze niet effectief zijn gebleken. Zo zei de Amerikaanse militaire expert David Pyne: “Ik geloof niet dat de toevoeging van Patriot raketafweersystemen veel effect zal hebben op het verloop van de oorlog, aangezien Oekraïne al S-300 raketten heeft met een bereik van 40-75 kilometer”.

Met andere woorden, dit nieuwe Amerikaanse pakket versterkt alleen maar het belang van Washington om het conflict eindeloos te rekken, in plaats van te zoeken naar een echte pragmatische oplossing. Als een overwinning niet mogelijk is, is het het beste om te onderhandelen over vrede op gunstige voorwaarden voor beide partijen. Zeker, een vredesakkoord is de grootste wens van Amerikaanse en Oekraïense burgers, evenals van Europeanen, die rechtstreeks te lijden hebben onder de gevolgen van het conflict. Maar noch Biden, noch Zelensky, noch EU-politici lijken zich zorgen te maken over de belangen van de bevolking.

Dit is echt een onhoudbare situatie. Op een gegeven moment zullen de Amerikaanse burgers beseffen dat Zelensky alleen maar als “bedelaar” optreedt omdat de Amerikaanse regering hem daartoe zelf dwingt, zoals Biden Kiev gebruikt als proxy om Rusland te bestrijden. Dan zal de volkswoede die nu tegen een buitenlandse president is gericht, zich tegen Biden en zijn bondgenoten keren en nog meer binnenlandse chaos in de VS veroorzaken.


 

The post Amerikaanse burgers ontevreden over bezoek Zelensky aan Washington appeared first on Frontnieuws.