Amerikaans LNG kan het Russische aardgas dat Europa is kwijtgeraakt niet vervangen

Europa heeft vertrouwd op Amerikaanse LNG-invoer om het verlies van Russisch gas te compenseren: in september ging bijna 70% van de Amerikaanse LNG-export naar Europa. Op lange termijn zal Europa andere bronnen van aardgas moeten vinden, aangezien de voorraden in de komende winter waarschijnlijk zullen slinken. Uiteindelijk zal Europa de vraag naar aardgas in de […] The post Amerikaans LNG kan het Russische aardgas dat Europa is kwijtgeraakt niet vervangen appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Amerikaans LNG kan het Russische aardgas dat Europa is kwijtgeraakt niet vervangen

Europa heeft vertrouwd op Amerikaanse LNG-invoer om het verlies van Russisch gas te compenseren: in september ging bijna 70% van de Amerikaanse LNG-export naar Europa. Op lange termijn zal Europa andere bronnen van aardgas moeten vinden, aangezien de voorraden in de komende winter waarschijnlijk zullen slinken. Uiteindelijk zal Europa de vraag naar aardgas in de toekomst moeten verminderen omdat er nog maar weinig aanbod is, bericht Oilprice.com.

Volgens BloombergNEF kan Europa niet alleen vertrouwen op de invoer van Amerikaans LNG om de gasleveringen via pijpleidingen te compenseren die het van Rusland misloopt wanneer het na het einde van deze winter zijn voorraden begint aan te vullen.

Tot dusver is Amerikaans LNG dit jaar van cruciaal belang geweest om te voldoen aan de vraag in Europa, dat op zoek is naar gas en bereid is meer te betalen voor leveringen op de spotmarkt.

De Verenigde Staten verschepen recordvolumes LNG naar Europa om de EU-bondgenoten te helpen en bijna 70% van alle Amerikaanse LNG-export ging in september naar Europa, volgens gegevens van Refinitiv Eikon die door Reuters worden geciteerd.

De aanzienlijke daling van de Russische gaslevering dit jaar vond echter pas in juni plaats, wat betekent dat Europa eerder dit jaar nog een voorraad Russisch gas kon aanleggen.

Met het oog op de winter van 2023/2024 zal het gat in de gasvoorziening in Europa echter veel groter zijn zonder Russisch gas. Europa zal niet veel Russisch gas invoeren – of helemaal geen als Rusland de leveringen via de enige nog operationele verbinding via Oekraïne en TurkStream stopzet – in vergelijking met de relatief stabiele invoer uit Rusland in de eerste helft van dit jaar, voordat Moskou in juni begon met het geleidelijk verminderen van de volumes via Nord Stream tot het stopzetten van de pijpleiding begin september.

“De stijging van jaar tot jaar is niet voldoende om een totale vermindering van de Russische aanvoer via pijpleidingen te compenseren, aangezien minder dan de helft van deze volumes wordt gedekt door een toename van LNG”, aldus BNEF-analist Arun Toora.

“Het goede nieuws is dat Rusland bijna zijn laatste kaart heeft gespeeld in termen van hefboomwerking op gas in Europa. De uitdagingen voor Europa zullen echter niet verdwijnen met de narcissen van de volgende lente”, zei het Londense adviesbureau Timera Energy begin oktober in een vooruitblik op de wintergasmarkt.

Zonder het grootste deel van de Russische gasaanvoer zal Europa volgend jaar waarschijnlijk ongeveer 40 bcm aan extra verloren Russische stromen moeten compenseren. LNG alleen kan niet aan dit volume voldoen, gezien het gebrek aan nieuwe wereldwijde liquefactiecapaciteit op korte termijn, ook in de VS, de beperkte verdere vraagelasticiteit in Azië en de beperkingen van de Europese hervergassingscapaciteit. Daarom zal de Europese vraag moeten dalen, aldus Timera Energy.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De Duitsers lachen nu niet meer – Rusland stopt de gastoevoer door belangrijke gaspijpleiding naar EuropaVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Amerikaans LNG kan het Russische aardgas dat Europa is kwijtgeraakt niet vervangen appeared first on Frontnieuws.