Konvooi van de Vrijheid: uw reporter ter plaatse in Brussel

Gisteren was het zover, het langverwachte 'vrijheid konvooi' ging op legendarische wijze Brussel bezetten en zorgen voor een nooit eerder geziene chaos. 

Deel dit artikel

Konvooi van de Vrijheid: uw reporter ter plaatse in Brussel

Parijs en Den Haag 

Actievoerders vanuit alle hoeken en windstreken werden warm gemaakt af te zakken naar Brussel, veel van deze actievoerders bezetten op zaterdag en zondag al Parijs en Den Haag. De acties dat daar gebeurden veroorzaakten volgens verschillende bronnen de nodige chaos.

Actievoerders op de Champs-Élysées

Brussel in rep en roer

Ook in Brussel verwachtte men dus de nodige hinder, zo leefden zowel team overheid als team actievoerders vol spanning toe tot de ontknoping die gisteren zou plaatsvinden. 

Team overheid

Dus op naar maandagochtend, waar het voor team overheid moeilijk was de actie te monitoren. Dit door de gebrekkige en onduidelijke communicatie vanuit de diverse organisatorische kanalen. Omdat de actie moeilijk te monitoren was, en men ook toestanden zoals in Parijs, Den Haag, of Ottawa, wou vermijden, liet team overheid echter niets aan het toeval over en zette men flink in op filterblokkades, grenscontroles, patrouilles, en eenheden die klaar stonden in te grijpen indien dat nodig werd geacht. Al deze brachten de nodige hinder, vooralsnog waren het maandagochtend niet de truckers en actievoerders dat Brussel in rep en roer zetten, maar de ordehandhavers. 

Iets van water en een kanon in Brussel

Team actievoerders

Intussen was het koffiedik kijken wat het plan van team actievoerders was, hun plan werd verhuld door de door mij eerder aangegeven gebrekkige en zeer onduidelijke communicatie. Zelfs de insiders wisten niet echt wat het plan was, zij kregen de opdracht toerist te spelen tot vanuit de organisatie een boodschap de wereld zou worden ingestuurd om tot actie over te gaan.

Tot omstreeks maandag 14 uur floreerde het Brusselse toerisme

Sint-Katelijne 

In de loop van maandagochtend werd uiteindelijk toch iets van orde en richting aangebracht in het activisme. Dit omdat een bericht werd verspreidt dat 'the place to be' voor actievoerders het Sint-Katelijneplein was, om 14 uur was het daar verzamelen geblazen voor alle vrijheidsgezinden. Daar ging ik dus ook als de kippen heen. Na een paar koffies te hebben gedronken op een terras omdat ik er veel te vroeg was - vintage me - begon het plein vanaf 13 uur gestaag vol te lopen tot er tussen de 500 en 1000 man aanwezig was. 

Het was omstreeks 14u30 dat met veel bombarie langs beide kanten van het plein plots als uit het niets een defensielinie werd opgetrokken door de ordediensten, al zou ik het bij nader inzien beter een aanvalslinie noemen. 

In een mum van tijd klapte deze linie in elkaar alsof het een accordeon was, om zich uiteindelijk te vormen tot een cirkel waardoor zo'n twintigtal actievoerders ingesloten raakten. En je mag één keer raden wie zich onder deze gelukkigen bevond: uw reporter van Eenheid. 

De parochiekerk op het Sint-Katelijneplein te Brussel, onze portie zingeving voor u vandaag

Kippenvel

Ondanks dat we ons in een netelige situatie bevonden en ik me eerlijk gezegd al vrolijker had gevoeld, bleef het positieve tijdens deze situatie overheersen: "liberté, liberté, liberté" steeg uit boven het Katelijneplein. Bovendien hielp een flinke portie humor in het relativeren van de situatie: 'het was een innig verbindingsmoment in onze gezellige cirkel'. Op dit moment had ik al vrede genomen met een uitje naar het politiekantoor waar we enkele uren zouden worden vastgehouden in de opbeurende Brusselse cellen. Maar uiteindelijk gebeurde het ondenkbare: de cirkel opende zich en alle politieagenten gingen langs beide kanten in een rij staan, als was het een erehaag. Onder luid gejuich en gejubel werden her en der politieagenten bedankt, echt een moment waarvan de haren op je arm recht komen te staan: kippenvel! 

De kat uit de boom kijken

Enkele minuten later kwam ik echter met enkele ervaren actievoerders in contact. Zij vertelden me dat de 'bevrijding' maar voor korte duur zou zijn, en dat dit een strategie was van de politie om meer manschappen te verzamelen, zodat men even later het volledige plein zou kunnen ontruimen. Zo beslisten we het gezegde 'de kat uit de boom kijken' zeer concreet toe te passen: vanop een afstand observeerden we de taferelen. En wat bleek? Inderdaad, de voorspelling van de ervaren mannen kwam uit. Het was inderdaad een 'schijnbevrijding' zodat men even later het volledige plein kon ontruimen. Na het ontruimen bleven hier en daar nog wat actievoerders rond het plein hangen, maar van een heuse mensenmassa was in een mum van tijd niets meer te bespeuren. 

Kat en muis

Op en rond het Katelijneplein viel dus niks meer te beleven, behalve dan als je erop uit was te genieten van de plaatselijke horeca. Het gros van de actievoerders besliste daarom elk hun eigen weg te gaan. Sommigen trokken richting het Jubelpark, anderen richting het Ter Kamerenbos, nog anderen trokken naar Place De Luxembourg. Brussel werd omgetoverd tot een stadsspel waar overheid en actievoerders kat en muis speelden. Tot echte rellen kwam het echter nooit, heel vaak bleef het enkel en alleen bij milde provocaties en zenuwachtig gedrag. 

We voelden ons weer welkom in Brussel

Hoeveel? 

Uiteindelijk valt het moeilijk in te schatten hoeveel actievoerders nu uiteindelijk aanwezig waren in Brussel, sommige bronnen houden het op een paar honderd, anderen op een maximum vijfduizend. Naar mijn ervaring waren het er zeker geen honderdtal, maar het was ook zeker (nog) geen overompeling. Het is misschien een cliché, maar hoogstwaarschijnlijk ligt de waarheid ergens tussenin. 

Nog niet agelopen

Momenteel ben ik echter nog voorbarig met het trekken van conclusies, want de actie is naar mijn inzien nog zeker niet afgelopen. Uit mijn gesprekken met de actievoerders maandag bleek dat heel veel van hen rekening hebben gehouden zeker minimum één week in Brussel te blijven. Bovendien wisten verschillende actievoerders mij te vertellen dat de komende dagen er nog actievoerders zouden afkomen, en dat ze actievoerders van hun contreien gaan aanmoedigen alsnog richting Brussel te trekken. 

De poll

Ten slotte, zoals sommigen onder jullie weten lanceerde ik vorige week een poll op Eenheid, een waarin ik me informeerde over hoe jullie de actie precies zagen evolueren. De meesten onder ons dachten dat het konvooi voor enkele weken halt zou houden in Brussel, en het dus tot een stevige portie chaos zou komen. Nu lijkt het kwartje echter te vallen op optie 3. Het wordt interessant om de situatie in Brussel op te volgen, landt het kwartje nog ergens anders? 

To be continued,

Sven