Aan Kiev geleverde wapens zijn gevonden in Finland, Zweden, Denemarken en Nederland

Criminelen in Finland hebben een deel van de wapens in handen gekregen die tijdens het conflict met Rusland door westerse geldschieters naar Oekraïne zijn gestuurd. Wapens van westerse leveranciers aan Kiev zijn ook gevonden in Zweden, Denemarken en Nederland, aldus het Finse nationale onderzoeksbureau., aldus het Finse Nationale Onderzoeksbureau (NBI), bericht RT. “We hebben tekenen […] The post Aan Kiev geleverde wapens zijn gevonden in Finland, Zweden, Denemarken en Nederland appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Aan Kiev geleverde wapens zijn gevonden in Finland, Zweden, Denemarken en Nederland

Criminelen in Finland hebben een deel van de wapens in handen gekregen die tijdens het conflict met Rusland door westerse geldschieters naar Oekraïne zijn gestuurd. Wapens van westerse leveranciers aan Kiev zijn ook gevonden in Zweden, Denemarken en Nederland, aldus het Finse nationale onderzoeksbureau., aldus het Finse Nationale Onderzoeksbureau (NBI), bericht RT.

“We hebben tekenen gezien dat deze wapens al hun weg naar Finland hebben gevonden,” zei NBI-opsporingsambtenaar Christer Ahlgren zondag tegen het nieuwsblad Yle.

Onder de wapens bevonden zich aanvalsgeweren, zei Ahlgren, maar hij weigerde verdere details te geven omdat het onderzoek nog loopt.

Volgens de onderzoeker zijn er al wapenhandelroutes van Oekraïne naar Finland opgezet.

“Drie van ’s werelds grootste motorbendes – die deel uitmaken van grotere internationale organisaties – zijn actief in Finland. Een daarvan is Bandidos MC, die in elke grote Oekraïense stad een eenheid heeft,” zei hij.

“Criminele organisaties hebben hun netwerken in Finse commerciële havens,” wees Ahlgren erop, eraan toevoegend dat veiligheidscontroles die verplicht zijn voor luchthavenpersoneel, niet gelden voor havenarbeiders.

Finland is niet het enige EU-land met dergelijke problemen, want “naar Oekraïne verscheepte wapens zijn ook aangetroffen in Zweden, Denemarken en Nederland”, zei hij.

“Oekraïne heeft een grote hoeveelheid wapens ontvangen en dat is goed, maar wij zullen tientallen jaren met deze wapens te maken krijgen en hier de prijs voor betalen,” aldus Ahlgren.

Al in mei benadrukte de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin dat er verantwoording moet worden afgelegd over de Amerikaanse wapens die aan Oekraïne zijn geleverd. Austin zei toen dat hij de kwestie had besproken met de autoriteiten van Kiev, die garanties gaven over de verantwoordingsplicht.

In juni waarschuwde Europol, de wetshandhavingsinstantie van de EU, dat het conflict in Oekraïne zou kunnen leiden tot een piek in de smokkel van wapens en munitie naar het blok.

Rond dezelfde tijd bleek uit een onderzoek van RT Russisch dat verschillende wapens die door het Westen aan Kiev waren geleverd, werden verkocht op het dark net.

Moskou heeft al lange tijd kritiek op de wapenleveringen aan Kiev door de VS, de EU, het VK en enkele andere landen, met het argument dat ze het conflict alleen maar verlengen en het risico op een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO vergroten.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Europa kookt – Wacht maar tot wij bevriezenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Aan Kiev geleverde wapens zijn gevonden in Finland, Zweden, Denemarken en Nederland appeared first on Frontnieuws.